Drożdżówka z borówkami i kruszonką
Drożdżówka z borówkami i kruszonką to pyszne połączenie delikatnego ciasta drożdżowego, soczystych borówek oraz chrupiącej kruszonki. To idealna propozycja na słodki deser lub przekąskę do kawy. Gotowa drożdżówka z pewnością zachwyci wszystkich miłośników owocowych wypieków.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj rozczyn: Rozkrusz 50 g świeżych drożdży w misce, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i 0,5 szklanki letniego mleka
- Przygotuj ciasto: Do miski wsyp 600 g mąki pszennej typ 650
- Przygotuj kruszonkę: W misce wymieszaj 100 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru i 50 g masła, aż powstanie kruszonka.
- Przygotuj blaszkę: Wysmaruj masłem i posyp mąką blaszkę o wymiarach 25x35 cm.
- Przygotowanie drożdżówki: Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na przygotowaną blaszkę
- Opcjonalnie: Możesz przygotować ciasto bez owoców.
- Odstaw ciasto na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
- Pieczenie: Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika ogrzanego do 175 stopni C
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Gotowe ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką jest gotowe do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Drożdżówka z borówkami i kruszonką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również