Dorsz zapiekany z warzywami w sosie śmietanowym

Dorsz zapiekany z warzywami w sosie śmietanowym to pyszne i zdrowe danie, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Dorsz jest delikatny, a warzywa oraz sos śmietanowy nadają mu wyjątkowego charakteru. To idealna propozycja dla miłośników zdrowych i sycących dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę słodką, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koper, pieprz cytrynowy, olej, pieprz i sól.
  2. Posiekaj cebulę w kostkę, zetrzyj marchew, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, aż będzie zeszklista
  4. Dopraw warzywa solą i pieprzem, dodaj drobno posiekany koper
  5. W miseczce wymieszaj 5 łyżek gęstej śmietany z 1 łyżeczką musztardy, dopraw solą, pieprzem i połową posiekanego kopru.
  6. Pokrojone filety z ryby posól, posyp cytrynowym pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.
  7. Układaj filety w naczyniu do zapiekania
  8. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 30-40 minut (grzanie góra-dół).
  9. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na zapiekankę
  10. Na koniec posyp całość posiekanym koperkiem i podawaj gorącą
Dorsz zapiekany z warzywami w sosie śmietanowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dorsz zapiekany z warzywami w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up