Dietetyczne pulpety w sosie warzywnym

Dietetyczne pulpety w sosie warzywnym to zdrowa i smaczna propozycja dla osób dbających o dobrą dietę. Pulpeciki z mielonego indyka są lekkie i chude, a sos warzywny z dodatkiem pomidorów, marchewki i selera dodaje im aromatu i pożywności. To danie pełne białka i warzyw, idealne na lekki obiad czy kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wywar z suszonej włoszczyzny, dodając do garnka wodę i suszoną włoszczyznę, gotuj przez jakiś czas.
  2. Dodaj posiekany koperek i łodygi koperku do wywaru, aby aromat przeniknął do środka.
  3. Przekładaj mięso z indyka do miski i delikatnie rozdrabniaj.
  4. Dodaj jajo jako czynnik wiążący i namoczoną oraz zmieloną kajzerkę jako czynnik spulchniający.
  5. Możesz również dodać ugotowaną kaszę (np
  6. Dodaj zmielony czosnek, sól, pieprz, biały pieprz, kardamon, cynamon do masy mięsnej dla aromatu.
  7. Dodaj posiekaną natkę pietruszki do masy mięsnej dla świeżości.
  8. Dobrze wymieszaj masę mięsną, a następnie uformuj pulpeciki większe niż orzech włoski.
  9. Ugotuj pulpety w przygotowanym wywarze (z włoszczyzną i koperkiem) przez 10-12 minut.
  10. W międzyczasie przygotuj sos: zagęść bulion mąką i słodką śmietanką, dodaj odrobinę octu spirytusowego, sól, pieprz, majeranek.
  11. Dodaj zmrożone masło do sosu, mieszaj i zagotuj.
  12. Na koniec, dodaj pulpety do sosu na chwilę.
  13. Posyp danie posiekanym koperkiem i podgrzej przez 2 minuty.
  14. Podawaj pulpety z pieczywem, ryżem lub warzywami.
  15. Smacznego!
Dietetyczne pulpety w sosie warzywnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dietetyczne pulpety w sosie warzywnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up