Dietetyczne pulpety w sosie warzywnym
Dietetyczne pulpety w sosie warzywnym to zdrowa i smaczna propozycja dla osób dbających o dobrą dietę. Pulpeciki z mielonego indyka są lekkie i chude, a sos warzywny z dodatkiem pomidorów, marchewki i selera dodaje im aromatu i pożywności. To danie pełne białka i warzyw, idealne na lekki obiad czy kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wywar z suszonej włoszczyzny, dodając do garnka wodę i suszoną włoszczyznę, gotuj przez jakiś czas.
- Dodaj posiekany koperek i łodygi koperku do wywaru, aby aromat przeniknął do środka.
- Przekładaj mięso z indyka do miski i delikatnie rozdrabniaj.
- Dodaj jajo jako czynnik wiążący i namoczoną oraz zmieloną kajzerkę jako czynnik spulchniający.
- Możesz również dodać ugotowaną kaszę (np
- Dodaj zmielony czosnek, sól, pieprz, biały pieprz, kardamon, cynamon do masy mięsnej dla aromatu.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki do masy mięsnej dla świeżości.
- Dobrze wymieszaj masę mięsną, a następnie uformuj pulpeciki większe niż orzech włoski.
- Ugotuj pulpety w przygotowanym wywarze (z włoszczyzną i koperkiem) przez 10-12 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos: zagęść bulion mąką i słodką śmietanką, dodaj odrobinę octu spirytusowego, sól, pieprz, majeranek.
- Dodaj zmrożone masło do sosu, mieszaj i zagotuj.
- Na koniec, dodaj pulpety do sosu na chwilę.
- Posyp danie posiekanym koperkiem i podgrzej przez 2 minuty.
- Podawaj pulpety z pieczywem, ryżem lub warzywami.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Dietetyczne pulpety w sosie warzywnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również