Deser z truskawkami i galaretką

Deser z truskawkami i galaretką to idealny sposób na orzeźwienie w letnie dni. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smakowity. Kombinacja słodkich truskawek z lekko kwaśną galaretką to doskonałe połączenie. Doskonały wybór na letnie przyjęcia i rodzinne spotkania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić galaretkę truskawkową w 500 ml wrzątku i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Namoczyć biszkopty w ciepłym mleku (100 ml) i ułożyć je obok siebie na dnie naczynia.
  3. W misce wymieszać 2 duże jogurty greckie (po 400 g każdy) oraz 250 g serka mascarpone.
  4. Dodać do masy jogurtowej miodu (2-3 łyżki, w zależności od preferencji słodkości) i nasiona chia (około 5 łyżek).
  5. Do szklanki dodać 2 łyżeczki żelatyny, zalać odrobiną zimnej wody, pozwolić jej napęcznieć, a następnie rozpuścić (w mikrofalówce lub rondelku).
  6. Dodawać stopniowo rozpuszczoną żelatynę do masy jogurtowej, mieszając energicznie.
  7. Przełożyć masę jogurtową na biszkopty w naczyniu.
  8. Układać na wierzchu kawałki truskawek.
  9. Zalewać całość zimną, tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, aby stężała.
  10. Po stężeniu deseru w lodówce, można go pokroić i podawać.
Deser z truskawkami i galaretką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Deser z truskawkami i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up