Deser z chia i mango: przepis na pyszne i zdrowe danie

Deser z chia i mango to pyszna i zdrowa propozycja na lekki posiłek lub słodki przysmak. Połączenie nasion chia, jogurtu naturalnego i słodkiego mango tworzy orzeźwiający i pełen wartości odżywczych deser. Można go przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, aby cieszyć się nim przez kilka dni. Idealna propozycja dla miłośników smakowitych i zdrowych przekąsek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Namoczenie nasion chia:
  2. Odmierz 4 łyżki nasion chia.
  3. Odmierz 250 ml mleka migdałowego (może być także inne mleko roślinne lub krowie).
  4. Zalej nasiona chia mlekiem i energicznie wymieszaj.
  5. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
  6. Przygotowanie masy serka mascarpone:
  7. Odmierz 100 g sera mascarpone.
  8. Dodaj esencję waniliową (około pół łyżeczki) i wymieszaj na jednolitą masę.
  9. Dodaj namoczone nasiona chia i delikatnie wymieszaj.
  10. Nakładanie masy do słoiczków:
  11. Nakładaj masę do małych słoiczków do 3/4 wysokości lub zwykłych szklanek.
  12. Przygotowanie musu z mango:
  13. Obierz i pokrój mango.
  14. Rozdrabniaj mango blenderem na jednolitą masę.
  15. Rozlej mus do słoiczków z masą chia.
  16. Dekoracja:
  17. Pokrój truskawki w plasterki.
  18. Udekoruj słoiczki plasterkami truskawek.
  19. Dodaj listki mięty dla orzeźwiającego akcentu.
  20. Podawanie:
  21. Podaj i delektuj się deserem.
  22. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się deserem z chia i mango! Smacznego!
Deser z chia i mango: przepis na pyszne i zdrowe danie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Deser z chia i mango: przepis na pyszne i zdrowe danie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up