Delicja truskawkowa: Smakowity biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Delicja truskawkowa to pyszny deser składający się z puszystego biszkoptu, aromatycznego musu truskawkowego i lekko słodkiej bitą śmietanę. Połączenie delikatnego ciasta z intensywnym smakiem truskawek sprawia, że ta słodka uczta jest niezwykle apetyczna i idealna na letnie spotkania ze znajomymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek i umieścić białka w misce robota kuchennego.
  2. Dodać szczyptę soli do białek i ubijać je na sztywno.
  3. Stopniowo dodawać żółtka do ubitych białek i kontynuować ucieranie.
  4. Stopniowo dodawać 3/4 szklanki cukru, dalej ucierając
  5. Przesiać przez sitko szklankę mąki, dodać proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, następnie delikatnie wymieszać.
  6. Wyłożyć blaszkę o rozmiarze 25 x 30 cm papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
  7. Wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C (funkcja termoobieg).
  8. W międzyczasie, rozpuścić dwie galaretki w 4 szklankach wrzącej wody, wymieszać i odstawić do schłodzenia.
  9. Pokroić truskawki na kawałki i dodać do lekko stężałej galaretki
  10. Po upieczeniu, przekroić biszkopt na dwie równe części.
  11. Na pierwszą część rozprowadzić stężałą galaretkę z truskawkami, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu
  12. W misie robota kuchennego wlać 600 ml śmietany 30%, dodać 3 cukry waniliowe i 3 łyżki cukru
  13. Na schłodzony tort rozłożyć ubitą śmietanę.
  14. Udekorować wierzch tortu pozostałymi truskawkami.
  15. Odstawić tort do lodówki na około 2-3 godziny przed podaniem.
  16. Po schłodzeniu ciasto jest gotowe do krojenia i podania
Delicja truskawkowa: Smakowity biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Delicja truskawkowa: Smakowity biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up