Curry z dynią i kurczakiem

Curry z dynią i kurczakiem to aromatyczne danie, w którym miękkie kawałki kurczaka są gotowane z dynią, kokosowym mlekiem i aromatycznymi przyprawami. Efekt to pełny smakowy hit - słodko-kremowa dynia doskonale komponuje się z pikantnym curry, tworząc niezwykle zadowalające danie. Gotowe danie podaje się z ugotowanym ryżem basmati i świeżą kolendrą.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę.
  3. Posiekać cebulę i czosnek.
  4. W garnku rozgrzać olej.
  5. Dodać cebulę i czosnek, smażyć aż będą miękkie.
  6. Dodać kurczaka i smażyć aż będzie lekko zrumieniony.
  7. Dodać dynię i dusić razem z kurczakiem.
  8. Dodać przyprawy: curry, kurkumę, imbier, sól i pieprz.
  9. Dolać bulion lub wodę.
  10. Dusić całość aż składniki się dobrze połączą i dynia będzie miękka.
  11. Podawać curry z ryżem lub naanem.
Curry z dynią i kurczakiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Curry z dynią i kurczakiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up