Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem to smaczne danie, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Soczysta cukinia wypełniona aromatycznym mięsem mielonym, ryżem i przyprawami to doskonała propozycja na obiad lub kolację. To danie nie tylko wygląda apetycznie, ale również zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oleju.
  2. Dodaj pół kilograma mięsa mielonego i podsmaż.
  3. Wlej pół litra sosu pomidorowego, przypraw solą, czosnkiem granulowanym i dopraw do smaku.
  4. Natłuść duże naczynie żaroodporne olejem i ułóż w nim wydrążone cukinie.
  5. Przypraw wnętrze cukinii solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  6. Podpiecz cukinie w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Dodaj pokrojone środki z cukinii oraz łyżeczkę naturalnej jarzynki, 3 łyżki ostrego keczupu i dwa woreczki ugotowanego ryżu do farszu.
  8. Dodaj również przecier pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i dobrze wymieszaj.
  9. Nakładaj farsz na podpieczone cukinie, dodaj koktajlowe pomidorki, mozzarellę i posyp serem.
  10. Zapiekaj cukinie przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg).
  11. Opcjonalnie, pod koniec dodaj jeszcze starty ser (np
  12. Gotowe nadziewane cukinie można kroić i podawać
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up