Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem to smaczne danie, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Soczysta cukinia wypełniona aromatycznym mięsem mielonym, ryżem i przyprawami to doskonała propozycja na obiad lub kolację. To danie nie tylko wygląda apetycznie, ale również zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oleju.
- Dodaj pół kilograma mięsa mielonego i podsmaż.
- Wlej pół litra sosu pomidorowego, przypraw solą, czosnkiem granulowanym i dopraw do smaku.
- Natłuść duże naczynie żaroodporne olejem i ułóż w nim wydrążone cukinie.
- Przypraw wnętrze cukinii solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Podpiecz cukinie w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Dodaj pokrojone środki z cukinii oraz łyżeczkę naturalnej jarzynki, 3 łyżki ostrego keczupu i dwa woreczki ugotowanego ryżu do farszu.
- Dodaj również przecier pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i dobrze wymieszaj.
- Nakładaj farsz na podpieczone cukinie, dodaj koktajlowe pomidorki, mozzarellę i posyp serem.
- Zapiekaj cukinie przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg).
- Opcjonalnie, pod koniec dodaj jeszcze starty ser (np
- Gotowe nadziewane cukinie można kroić i podawać
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również