Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów
Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów to aromatyczny dodatek do dań mięsnych, makaronów czy ziemniaków. Dzięki intensywnemu smakowi suszonych grzybów i głębokiemu aromatowi przypraw, potrawa zyskuje wyrazisty i bogaty gust. Idealny sposób na urozmaicenie codziennych dań i dodanie im nutki elegancji.
Składniki
Przygotowanie
- Wsyp 60 g suszonych grzybów do większej miski i zalej wrzątkiem, pozostaw na około 15 minut.
- Przepłucz grzyby pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich nieczystości.
- Przełóż grzyby do garnka, dodaj trzy liście laurowe i zalej gorącą wodą tak, aby pokryła delikatnie grzyby
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę dużą cebulę na klarowanym maśle, aż zacznie nabierać złotego koloru.
- Dodaj pół łyżki mąki pszennej, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj wywar z grzybów.
- Dodaj liście laurowe, szczyptę cząbru oraz zmiksowane wcześniej grzyby
- Dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem, a jeśli lubisz, dodaj również śmietankę.
- Doprowadź sos do wrzenia i gotowy.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również