Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów

Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów to aromatyczny dodatek do dań mięsnych, makaronów czy ziemniaków. Dzięki intensywnemu smakowi suszonych grzybów i głębokiemu aromatowi przypraw, potrawa zyskuje wyrazisty i bogaty gust. Idealny sposób na urozmaicenie codziennych dań i dodanie im nutki elegancji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wsyp 60 g suszonych grzybów do większej miski i zalej wrzątkiem, pozostaw na około 15 minut.
  2. Przepłucz grzyby pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich nieczystości.
  3. Przełóż grzyby do garnka, dodaj trzy liście laurowe i zalej gorącą wodą tak, aby pokryła delikatnie grzyby
  4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę dużą cebulę na klarowanym maśle, aż zacznie nabierać złotego koloru.
  5. Dodaj pół łyżki mąki pszennej, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj wywar z grzybów.
  6. Dodaj liście laurowe, szczyptę cząbru oraz zmiksowane wcześniej grzyby
  7. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem, a jeśli lubisz, dodaj również śmietankę.
  8. Doprowadź sos do wrzenia i gotowy.
Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciemny sos grzybowy z suszonych grzybów, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up