Ciasto zielone jabłuszko z budyniem

Ciasto zielone jabłuszko z budyniem to przepis na pyszne i przyjemnie kuszące w smaku ciasto, które zachwyci każdego wielbiciela słodkości. Delikatne i puszyste ciasto, udekorowane kawałkami świeżych zielonych jabłek i gęstym budyniem, to idealna propozycja na deser do podwieczorku czy spotkanie z przyjaciółmi przy filiżance kawy. Takie połączenie smaków sprawi, że każdy łasuch będzie zachwycony!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce roztrzep jajka z cukrem i wanilią.
  3. Dodaj mleko o temperaturze pokojowej oraz roztopione masło, wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
  5. Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  6. Natłuść foremkę olejem roślinnym (21x31 cm) i wylej do niej przygotowane ciasto.
  7. Umieść formę w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste i upieczone.
  8. Po upieczeniu ciasta, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  9. Opcjonalnie posyp ciasto cukrem pudrem.
  10. Gotowe ciasto zielone jabłuszko z budyniem podawaj na ciepło lub na zimno
Ciasto zielone jabłuszko z budyniem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto zielone jabłuszko z budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up