Ciasto z wiśniami i budyniem

Ciasto z wiśniami i budyniem to pyszny i wilgotny deser, który zachwyca połączeniem słodkich owoców z kremowym budyniem. Delikatne ciasto jest puszyste i lekko wilgotne, a kawałki soczystych wiśni dodają mu intensywnego smaku i koloru. Topione w ustach kawałki budyniu nadają całości delikatnego, kremowego smaku. To idealny deser na letnie dni, który z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij jajka z cukrem na jasną, gęstą masę.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną.
  4. Wylej ciasto na blaszkę i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  5. Po upieczeniu, odetnij wierzch biszkoptu i nasącz go wodą z sokiem z cytryny.
  6. Przygotuj kisiel: podgrzej kompot wiśniowy w garnku, dodaj resztę kompotu wymieszaną z budyniem w proszku i mąką ziemniaczaną, gotuj aż zgęstnieje.
  7. Na ostudzonym biszkopcie ułóż wiśnie z kompotu i zalej kisielem
  8. Przygotuj krem budyniowy: utrzyj masło z cukrem pudrem, stopniowo dodaj ostudzony budyń waniliowy.
  9. Wyłóż krem budyniowy na warstwę kisielu.
  10. Posyp okruszkami biszkoptu i uprażonymi wiórkami kokosowymi.
  11. Schładzaj ciasto w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Ciasto z wiśniami i budyniem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z wiśniami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up