Ciasto z truskawkami i mascarpone

Ciasto z truskawkami i mascarpone to pyszna i lekka propozycja deseru na letnie dni. Delikatne, puszyste ciasto przełamane jest kremowym mascarpone, a całość udekorowana jest świeżymi truskawkami. To połączenie świeżości owoców z kremową konsystencją sera idealnie sprawdza się jako słodka uczta na ciepłe, letnie popołudnia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj biszkopt:
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  3. Oddziel białka od żółtek jajek.
  4. Ubij białka, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
  5. Dodaj żółtka i ubij, aż masa będzie lekka.
  6. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
  7. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj.
  8. Odstaw do ostygnięcia.
  9. Przygotuj płyn do nasączenia:
  10. Wymieszaj wodę, sok z cytryny i cukier, uzyskany płyn użyj do nasączenia ostudzonego biszkoptu.
  11. Przygotuj krem:
  12. Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i ewentualnie środkiem zagęszczającym do momentu lekkiego zgęstnienia.
  13. Dodaj mascarpone i wanilię, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego kremu.
  14. Wyłóż krem na nasączony biszkopt.
  15. Przygotuj warstwę ze świeżymi truskawkami:
  16. Pokrój truskawki w plastry i ułóż je na cieście.
  17. Przygotuj rozpuszczony lukier z żelatyny i wody, polej nim truskawki.
  18. Schłódź ciasto przez całą noc w lodówce.
  19. Wyłóż gotowe ciasto z foremki, odetnij papier, podziel na kawałki i podawaj.
Ciasto z truskawkami i mascarpone

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z truskawkami i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up