Ciemne ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Ciemne ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to połączenie intensywnego smaku czekoladowego ciasta z kwaśnym akcentem rabarbaru oraz delikatną budyniową pianką. Połączenie słodyczy i kwasowości sprawia, że to ciasto doskonale komponuje się w smaku i zachęca do kolejnej porcji. Doskonała propozycja dla miłośników nietypowych połączeń smakowych.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszać 200 g mąki pszennej tortowej, 60 g cukru, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 50 g mąki ziemniaczanej.
- Dodać 4 żółtka i zimne masło (180 g), które wcześniej starte na tarce z dużymi oczkami i podsypując mąką.
- Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ogrzanego do 180 stopni na funkcji góra-dół przez około 18 minut.
- W międzyczasie przygotować nadzienie z 450 g pokrojonego rabarbaru, 3-4 łyżek dżemu malinowego, 2 łyżek płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki cynamonu i 3 łyżek mąki ziemniaczanej
- Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem malinowy, posypać płatkami migdałowymi, ułożyć rabarbar i odstawić na chwilę.
- Przygotować bezę: ubić 4 białka na sztywno, stopniowo dodając 200 g drobnego cukru, a na koniec 2 łyżki płatków migdałowych.
- Bezę wyłożyć na ciasto i wyrównać, posypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika ogrzanego do 160 stopni na funkcji góra-dół i piec przez około 50 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
- Ciasto można delikatnie wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i podawać
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciemne ciasto z rabarbarem i budyniową pianką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również