Ciasto z owocami i kremem
Ciasto z owocami i kremem to doskonały pomysł na deser, który zachwyca połączeniem świeżych owoców z delikatnym kremem. Przepis ten jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. To idealna propozycja dla miłośników owocowych smaków i słodkich deserów.
Składniki
Przygotowanie
- Oddzielenie białek od żółtek i ubicie białek ze szczyptą soli.
- Stopniowe dodawanie cukru do ubitych białek i dalsze ubijanie.
- Dodanie mleka i żółtek, delikatne wymieszanie.
- Przesiewanie mąki, kakao i proszku do pieczenia do masy jajecznej.
- delikatne połączenie składników suchych i mokrych.
- Dodanie oleju, delikatne wymieszanie.
- Przełożenie ciasta do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównanie.
- Pieczenie biszkoptu w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury.
- Przygotowanie ponczu z wody, cukru i soku z cytryny.
- Przygotowanie kremu budyniowego z mleka, żółtek, cukru i mąki.
- Ubicie miękkiego masła i połączenie z ostudzonym budyniem.
- Przekrojenie biszkoptu na dwa blaty.
- Nasączenie blatu biszkoptowego ponczem.
- Dodanie owoców (kiwi i malin) do kremu i delikatne wymieszanie.
- Nałożenie kremu na pierwszy blat biszkoptowy.
- Przykrycie kremem i ułożenie drugiego blatu biszkoptowego.
- Następne nasączenie blatu ponczem.
- Przygotowanie polewy z czekolady mlecznej, gorzkiej i śmietanki.
- Smażenie i rozprowadzenie polewy na wierzch ciasta.
- Schłodzenie ciasta w lodówce przez noc.
- Opcjonalnie można użyć innych owoców lub galaretki zamiast kiwi.
- Można skorzystać z linku do filmu na YouTube, aby zobaczyć, jak dokładnie pokroić biszkopt.
- Możliwość zakupu książki Creme de la creme oraz zestawu książki i fartucha Orchideli na stronie sklep.orchideli.com.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z owocami i kremem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również