Ciasto z makiem i kokosem

Przepis na ciasto z makiem i kokosem to prawdziwie pyszny i aromatyczny deser, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Kombinacja delikatnego smaku maku i lekko słodkiego kokosa sprawia, że to ciasto doskonale komponuje się z filiżanką ulubionej herbaty lub kawy. Idealne rozwiązanie na domowe przyjęcia lub popołudniowe spotkania ze znajomymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie masy budyniowej do kremu:
  2. W drugim naczyniu wymieszać mąkę ziemniaczaną, budynie, żółtka i pozostałe mleko.
  3. Wymieszaną masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  4. Odstawić masę do całkowitego ostudzenia.
  5. Przygotowanie ciasta:
  6. Ubijać białka z solą i cukrem.
  7. Dodać mak, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
  8. Wylać ciasto do formy i upiec w piekarniku.
  9. Nasycanie ciasta:
  10. Przygotować poncz z wody, soku z cytryny i cukru pudru.
  11. Nasączyć ciasto ponczem.
  12. Przygotowanie kremu:
  13. Ucierać miękkie masło, dodawać wiórki kokosowe.
  14. Dodawać ostudzoną masę budyniową partiami, mieszając do połączenia.
  15. Wykończenie:
  16. Nałożyć krem na ostudzone ciasto.
  17. Usunąć herbatniki, przygotować polewę czekoladową ze śmietanki i czekolady.
  18. Polewę wylewamy na krem i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  19. Gotowe! Smacznego!
Ciasto z makiem i kokosem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z makiem i kokosem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up