Ciasto z mąki orkiszowej z jabłkami

Ciasto z mąki orkiszowej z jabłkami to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego ciasta. Orkisz jest starego gatunku zbóż, bogatym w składniki odżywcze. Połączenie go z soczystymi kawałkami jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne i pełne smaku. Doskonałe na każdą okazję!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce roztrzepujemy jajka razem z cukrem i dodajemy wanilię.
  2. Stopniowo dodajemy mleko o temperaturze pokojowej oraz roztopione masło, cały czas mieszając.
  3. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
  4. Dodajemy pokrojone jabłka i delikatnie mieszamy.
  5. Formę do pieczenia o wymiarach 21x31cm smarujemy olejem roślinnym.
  6. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i wyrównujemy jego powierzchnię.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 30-35 minut, aż ciasto będzie rumiane i sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczone.
  8. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  9. Opcjonalnie posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
  10. Kiedy ciasto ostygnie, można je podać, krojąc na kawałki
Ciasto z mąki orkiszowej z jabłkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z mąki orkiszowej z jabłkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up