Kukurydziane ciasto z dodatkiem jogurtu
Kukurydziane ciasto z dodatkiem jogurtu to prosty i szybki przepis na puszyste i wilgotne wypieki. Z połączenia kukurydzianej mąki, jogurtu naturalnego, jajek, cukru oraz proszku do pieczenia powstaje aromatyczne ciasto o delikatnym smaku. Idealne na śniadanie lub deser, doskonale komponuje się z owocami lub dżemem. Gotowe ciasto można także udekorować lukrem lub posypką kokosową. Prosty i smaczny przepis na codzienne wypieki!
Składniki
Przygotowanie
- W rondlu wymieszać mąkę kukurydzianą (320 g), cukier (200 g), mleko (400 ml) oraz olej (100 ml).
- Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 60-65°C.
- Zdjąć rondel z ognia i ostudzić masę przez 2-3 minuty.
- Dodawać po jednym jajku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
- Wymieszać łyżkę proszku do pieczenia.
- Natłuścić formę masłem i posypać mąką kukurydzianą.
- Wlać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Piec przez około 45 minut, a następnie sprawdzić szpikulcem czy ciasto jest gotowe.
- Jeśli ciasto nie jest gotowe, zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez dodatkowe 10-15 minut.
- Wyjąć schłodzone ciasto z formy i posypać cukrem pudrem.
- Gotowe ciasto z mąki kukurydzianej i jogurtu jest gotowe do podania! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kukurydziane ciasto z dodatkiem jogurtu, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również