Ciasto z jabłkami i kokosem

Ciasto z jabłkami i kokosem to pyszna i prosty w przygotowaniu deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Soczyste kawałki jabłek doskonale komponują się z chrupiącym kokosem, tworząc wyjątkowy smak. To idealna propozycja na domowe popołudnie z herbatą lub kawą. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie 3-4 jabłek, pokrojenie na cienkie plasterki.
  2. Wymieszanie mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, soli, startego kokosu oraz roztopionego masła w misce, aby uzyskać kruszonkę.
  3. Wymieszanie jajek, jogurtu naturalnego, cukru waniliowego oraz oleju roślinnego w drugiej misce.
  4. Stopniowe dodawanie suchej mieszanki do mokrych składników i mieszanie, aż ciasto będzie gładkie.
  5. Wyłożenie formy do pieczenia papierem do pieczenia.
  6. Wysmarowanie formy masłem i posypanie bułką tartą.
  7. Wylewanie połowy ciasta do formy i rozprowadzenie go równomiernie.
  8. Układanie plasterków jabłek na cieście.
  9. Posypanie połowy kruszonki na jabłka.
  10. Ponowne wylewanie reszty ciasta, układanie jabłek i kruszonki.
  11. Pieczenie w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  12. Sprawdzenie ciasta patyczkiem, czy jest upieczone.
  13. Wyjęcie ciasta z piekarnika i pozostawienie do ostygnięcia.
  14. Pokrojenie ciasta na porcje i podanie.
Ciasto z jabłkami i kokosem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z jabłkami i kokosem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up