Ciasto z dyni z olejem

Ciasto z dyni z dodatkiem oleju jest aromatycznym i wilgotnym wypiekiem, idealnym na jesienne popołudnie. Dynia dodaje ciastu delikatnego smaku i naturalnej słodyczy, a dodatek oleju sprawia, że jest miękkie i puszyste. To proste w przygotowaniu ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dyni i domowych wypieków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury dla muffinek i ciasta.
  2. Przygotuj ciasto z dyni:
  3. Użyj świeżej organicznej dyni albo puszki z dynią.
  4. Przygotuj jajko z mielonych siemienia lnianego i wody.
  5. Wymieszaj składniki suche: mąkę migdałową, mąkę owsianą, syrop daktylowy, ocet jabłkowy, przyprawy, mielone siemię lniane, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i wanilię.
  6. Wymieszaj składniki mokre: mleko orzechowe, wodę i idealnie ostudzoną dynię.
  7. Połącz składniki suche z mokrymi, dokładnie wymieszaj.
  8. Napełnij foremki na muffiny ciastem (opcjonalnie dodaj orzechy włoskie lub rodzynki).
  9. Piecz muffiny w piekarniku.
  10. Przygotuj ciasto z dyni z olejem:
  11. Ponownie wykorzystaj składniki z wyjątkiem mleczka orzechowego, które można zastąpić olejem.
  12. Wymieszaj składniki.
  13. Napełnij formę na ciasto, wyłożoną papierem pergaminowym.
  14. Piecz ciasto w piekarniku.
  15. Przygotuj zdrową wegańską polewę:
  16. Użyj japońskich słodkich ziemniaków, masła z nerkowców, mleka roślinnego, wanilii i daktyli.
  17. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i stwórz polewę.
  18. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta z dyni, polej je przygotowaną polewą.
  19. Gotowe ciasto z dyni z polewą jest gotowe do podania
Ciasto z dyni z olejem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z dyni z olejem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up