Ciasto z czarną porzeczką i budyniem

Ciasto z czarną porzeczką i budyniem to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci wszystkich miłośników owocowych smaków. Delikatne ciasto kruche, wilgotne od świeżych porzeczek, idealnie komponuje się z kremowym budyniem. To idealna propozycja na letnie popołudnie lub spotkanie z przyjaciółmi. Smaczne, aromatyczne i zaskakująco łatwe do zrobienia!

Składniki

Przygotowanie

  1. Miksujemy jajka z cukrem przez około 7-8 minut.
  2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
  3. Przelewamy ciasto do przygotowanej blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 18-20 minut.
  4. Rumienimy na maśle kokos, sezam i cukier puder, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Po upieczeniu biszkoptu, obcinamy spieczoną skórkę, nasączamy wierzch wodą z cytryną i pozostawiamy do ostygnięcia.
  6. Kilka godzin wcześniej gotujemy gęsty budyń z budyniu, skrobi i 560 ml mleka, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
  7. Masło miksujemy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
  8. Smarujemy biszkopt czarną porzeczką, nakładamy krem budyniowy, kawałki porzeczki.
  9. Posypujemy przygotowanym wcześniej mieszanką kokosu, sezamu i cukru puder.
  10. Chłodzimy ciasto, aż krem stężeje.
  11. Ostateczny przepis można znaleźć pod filmem oraz na stronie autora.
Ciasto z czarną porzeczką i budyniem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z czarną porzeczką i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up