Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką to pyszna i efektowna deserowa propozycja, która idealnie sprawdzi się na letnie popołudnie czy imprezę rodzinną. Delikatne ciasto z kremem budyniowym, udekorowane kawałkami soczystych brzoskwiń zalanych aromatyczną galaretką to doskonały sposób na zaskoczenie swoich bliskich. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C bez termoobiegu lub 150°C z termoobiegiem.
  2. Ubijaj 4 duże jajka i 2/3 szklanki cukru na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut, aż masa zwiększy objętość i będzie bardzo jasna.
  3. Dodaj przesiane 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pół łyżeczki proszku do pieczenia do piany jajecznej i delikatnie wymieszaj.
  4. Wlej ciasto do przygotowanej blaszki i piecz przez około 20 minut.
  5. Powtórz powyższe kroki, przygotowując ciemny biszkopt z dodatkiem kakao.
  6. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkoptów, wytnij krążki za pomocą wykrawaczki o średnicy około 4 cm.
  7. Zagotuj 2 szklanki mleka z 2/3 szklanki cukru oraz dodatkiem wanilii.
  8. W osobnym naczyniu wymieszaj 1 szklankę mleka, 3 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną
  9. Przygotuj poncz z wody, cukru i soku z cytryny.
  10. Rozpuść 3 czerwone galaretki w gorącej wodzie i odstaw do stężenia.
  11. Utrzyj miękkie masło, stopniowo dodając wystudzony budyń.
  12. Składaj warstwy ciasta: jasny biszkopt, nasączony ponczem, krem, ciemny biszkopt, nasączony ponczem, owoce (np
  13. Wstaw ciasto do lodówki, aż krem zacznie twardnieć.
  14. Przykład na wierzchu ułożone owoce (np
  15. Pozwól ciastu schłodzić się przez noc przed podaniem.
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z brzoskwiniami i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up