Ciasto z bakaliami Keks Krzyżówka

Ciasto z bakaliami Keks Krzyżówka to pyszna i aromatyczna słodka przekąska, która świetnie sprawdzi się na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych. Zawiera w sobie różnorodne bakalie, takie jak rodzynki, suszone śliwki, orzechy oraz skórkę pomarańczową, które nadają mu wyjątkowego smaku. Keks jest wilgotny i aromatyczny dzięki dodatkowi rumu, a kruchy spód i chrupiąca skórka sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier, masło, jogurt, budyń śmietankowy, bakalie (np
  2. Namocz rodzynki w rumie i wodzie, gotuj krótko, a następnie odcedź i odstaw.
  3. Rozpuść masło w garnku, odstaw do wystudzenia.
  4. Przygotuj blachę do pieczenia, możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub posypać masłem i obsypać kaszą manną.
  5. Przesiej mąkę i dodaj do niej bakalie, wymieszaj.
  6. Dodaj proszek do pieczenia do mąki z bakaliami, wymieszaj.
  7. Dodaj budyń śmietankowy do mąki z bakaliami, wymieszaj.
  8. Pokrój marcepan i inne bakalie na mniejsze kawałki, dodaj do mąki z bakaliami, wymieszaj.
  9. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  10. Dodaj do masy jajecznej połowę mąki z bakaliami, wymieszaj.
  11. Dodaj stopione, ostudzone masło oraz jogurt do masy jajecznej, wymieszaj.
  12. Dodaj resztę mąki z bakaliami do masy jajecznej, wymieszaj.
  13. Przełóż ciasto do przygotowanej blachy i wyrównaj jego powierzchnię.
  14. Pieczenie:
  15. Włóż blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dół).
  16. Piecz ciasto przez około 60-70 minut
  17. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  18. Wyjmij ciasto z formy dopiero gdy całkowicie wystygło.
  19. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj.
  20. Gotowe! Smacznego!
Ciasto z bakaliami Keks Krzyżówka

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z bakaliami Keks Krzyżówka, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up