Ciasto ananasowe z kremem mascarpone

Ciasto ananasowe z kremem mascarpone to pyszna i delikatna kombinacja słodkiego biszkoptu nasączonego sokiem ananasowym oraz kremowego mascarpone z dodatkiem rumu. Całość udekorowana jest plasterkami ananasa, tworząc idealną harmonię smaków. Doskonały wybór na letnie spotkania rodzinne czy przyjęcia ze znajomymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od namoczenia żelatyny w soku z ananasa.
  2. Następnie kroimy ananasa na bardzo drobne kawałki.
  3. Wykładamy dno blaszki (24x24 cm) herbatnikami.
  4. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
  5. Dodajemy serek mascarpone do ubitej śmietany.
  6. Dzielimy masę na pół.
  7. Dodajemy napęczniałą żelatynę do połowy masy.
  8. Dodajemy pokrojonego ananasa do masy.
  9. Wykładamy masę na herbatniki.
  10. Na masę wykładamy warstwę biszkoptów nasączonych sokiem z ananasa.
  11. Ponownie przygotowujemy masę ze śmietany, mascarpone i żelatyny.
  12. Warstwę herbatników smarujemy masą.
  13. Na wierzch ciasta ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
  14. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
  15. Następnego dnia, ciasto powinno stężać i gotowe do podania.
Ciasto ananasowe z kremem mascarpone

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto ananasowe z kremem mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up