Ciasto ananasowe z kremem mascarpone
Ciasto ananasowe z kremem mascarpone to pyszna i delikatna kombinacja słodkiego biszkoptu nasączonego sokiem ananasowym oraz kremowego mascarpone z dodatkiem rumu. Całość udekorowana jest plasterkami ananasa, tworząc idealną harmonię smaków. Doskonały wybór na letnie spotkania rodzinne czy przyjęcia ze znajomymi.
Składniki
Przygotowanie
- Zaczynamy od namoczenia żelatyny w soku z ananasa.
- Następnie kroimy ananasa na bardzo drobne kawałki.
- Wykładamy dno blaszki (24x24 cm) herbatnikami.
- Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
- Dodajemy serek mascarpone do ubitej śmietany.
- Dzielimy masę na pół.
- Dodajemy napęczniałą żelatynę do połowy masy.
- Dodajemy pokrojonego ananasa do masy.
- Wykładamy masę na herbatniki.
- Na masę wykładamy warstwę biszkoptów nasączonych sokiem z ananasa.
- Ponownie przygotowujemy masę ze śmietany, mascarpone i żelatyny.
- Warstwę herbatników smarujemy masą.
- Na wierzch ciasta ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia, ciasto powinno stężać i gotowe do podania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto ananasowe z kremem mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również