Ciasto ananasowo-kokosowe

Ciasto ananasowo-kokosowe to pyszne i delikatne ciasto o tropikalnym smaku. Połączenie świeżego ananasa z aromatycznym, kokosowym dodatkiem sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników egzotycznych smaków. Doskonałe na letnie przyjęcia lub jako deser na co dzień.

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Ubijać białka z solą na sztywno.
  4. Dodawać cukier partiami, ubijając cały czas.
  5. Wbijać pojedynczo żółtka, chwilę miksować.
  6. Delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
  7. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem.
  8. Piec 15 minut w 170°C.
  9. Po upieczeniu odczekać 15 minut, wyjąć biszkopt i wystudzić.
  10. Beza kokosowa:
  11. Ubijać białka z solą.
  12. Dodawać cukier partiami.
  13. Dodać proszek do pieczenia, skrobię ziemniaczaną i wiórki kokosowe.
  14. Delikatnie wymieszać i wylać do foremki.
  15. Piec 30 minut w 170°C.
  16. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
  17. Masa budyniowa z ananasem:
  18. Ubijać żółtka aż podwoją objętość, dodając cukier.
  19. Dodać mleko, mąkę i budynie.
  20. Zagotować 370 ml mleka, dodać masę budyniową, gotować.
  21. Gdy budyń gotowy, odstawić do wystudzenia.
  22. Ucierać masło, dodawać budyń partiami, mieszając.
  23. Dodać pokrojone ananasa, delikatnie wymieszać.
  24. Składanie ciasta:
  25. Wyłożyć biszkopt, nasączyć zalewą z ananasa.
  26. Na biszkopt położyć masę budyniową z ananasem.
  27. Na wierzch ułożyć bezę kokosową, delikatnie docisnąć.
  28. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Ciasto ananasowo-kokosowe

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto ananasowo-kokosowe, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up