Ciasto ucierane z rabarbarem i bezą
Ciasto ucierane z rabarbarem i bezą to pyszna i delikatna słodka kombinacja, która idealnie sprawdza się jako deser lub podwieczorek. Soczysty rabarbar nadaje ciastu lekko kwaskowaty smak, podczas gdy beza dodaje mu lekkości i chrupkości. To idealny przepis na wiosenny deser, który zasmakuje każdemu.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszaj 200 g mąki pszennej tortowej, 60 g cukru, szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i 50 g mąki ziemniaczanej.
- Dodaj 4 żółtka i zimne masło starte na tarce z dużymi oczkami, wymieszaj składniki.
- Zagniataj ciasto rękoma lub mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy
- Wyłóż ciasto do blaszki, wyrównaj, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 18 minut.
- Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
- Na podpieczonym cieście rozsmaruj dżem malinowy i posyp płatkami migdałowymi.
- Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.
- Przygotuj bezę: ubij 4 białka, stopniowo dodawaj 200 g cukru, ubijając cały czas, aż powstanie sztywna beza.
- Wyłóż bezę na ciasto, wyrównaj, posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez około 50 minut.
- Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia.
- Wyjmij ciasto ostrożnie z blaszki, usuń papier do pieczenia.
- Ciasto jest gotowe do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto ucierane z rabarbarem i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również