Ciasto toffi z herbatnikami bez konieczności pieczenia

Ciasto toffi z herbatnikami to pyszna i szybka do zrobienia deserowa przekąska. Nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce. Składa się głównie z warstw kremowego toffi i chrupiących herbatników, co sprawia, że ma zdecydowanie wyjątkowy smak i konsystencję. Idealne rozwiązanie dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania deseru.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wlej 600 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% do misy robota i ubij na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki cukru wody i rozpuszczoną w 30 ml zimnej wody żelatynę
  3. Podgrzej żelatynę w rondelku do momentu rozpuszczenia.
  4. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.
  5. Wyłóż połowę ubitej śmietany na dno formy, wyłożonej krakersami.
  6. Następnie ułóż kolejną warstwę krakersów, a potem masę kajmakową.
  7. Ponownie połóż warstwę krakersów, resztę ubitej śmietany i ostatnią warstwę krakersów.
  8. Na wierzch ciasta rozprowadź pozostałą masę kajmakową.
  9. Posyp ciasto płatkami migdałów (około 50 g).
  10. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.
  11. Gotowe! Można podawać i cieszyć się pysznym ciastem toffi na krakersach.
Ciasto toffi z herbatnikami bez konieczności pieczenia

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto toffi z herbatnikami bez konieczności pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up