Ciasto toffi z herbatnikami bez konieczności pieczenia
Ciasto toffi z herbatnikami to pyszna i szybka do zrobienia deserowa przekąska. Nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce. Składa się głównie z warstw kremowego toffi i chrupiących herbatników, co sprawia, że ma zdecydowanie wyjątkowy smak i konsystencję. Idealne rozwiązanie dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania deseru.
Składniki
Przygotowanie
- Wlej 600 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30% do misy robota i ubij na sztywno.
- Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki cukru wody i rozpuszczoną w 30 ml zimnej wody żelatynę
- Podgrzej żelatynę w rondelku do momentu rozpuszczenia.
- Dodaj rozpuszczoną żelatynę do ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż połowę ubitej śmietany na dno formy, wyłożonej krakersami.
- Następnie ułóż kolejną warstwę krakersów, a potem masę kajmakową.
- Ponownie połóż warstwę krakersów, resztę ubitej śmietany i ostatnią warstwę krakersów.
- Na wierzch ciasta rozprowadź pozostałą masę kajmakową.
- Posyp ciasto płatkami migdałów (około 50 g).
- Wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem.
- Gotowe! Można podawać i cieszyć się pysznym ciastem toffi na krakersach.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto toffi z herbatnikami bez konieczności pieczenia, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również