Ciasto Snickers bez pieczenia z mascarpone

Ciasto Snickers bez pieczenia z mascarpone to szybki i prosty deser, który zachwyci fanów połączenia orzechów, karmelu i czekolady. Warstwy kruchego spodu z herbatników, kremowego nadzienia z mascarpone i karmelowo-orzechowej warstwy wierzchu tworzą niebiańską kombinację smaków. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą przygotować coś słodkiego, a jednocześnie bez konieczności włączania piekarnika.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnuszku wlać 125 ml wody, dodać 2 pełne łyżki żelatyny, wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok
  2. Podgrzewać żelatynę na wolnym ogniu, aż stanie się płynna, upewniając się, że nie zagotuje się.
  3. Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x35 papierem do pieczenia, a następnie kakaowymi herbatnikami.
  4. Wymieszać 800 ml śmietanki 30%, 250 g mascarpone oraz 3 łyżki pudru na puszysty krem.
  5. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżeczkę lub dwie kremu, szybko wymieszać, a następnie wlać zawartość szklanki do kremu
  6. Połowę masy wyłożyć na herbatniki.
  7. Wyłożyć warstwę jasnych herbatników, a następnie rozsmarować połowę puszki masy kajmakowej.
  8. Kolejną warstwę ułożyć jasne herbatniki, a potem pozostały krem śmietanowy
  9. Na śmietankę ułożyć kakaowe herbatniki, a następnie rozsmarować pozostały krem kajmakowy.
  10. Posypać orzeszkami ziemnymi solonymi.
  11. Oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą mleczną lub deserową.
  12. Schłodzić ciasto w lodówce.
Ciasto Snickers bez pieczenia z mascarpone

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto Snickers bez pieczenia z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up