Ciasto na maślance według przepisu Siostry Anastazji

Ciasto na maślance według przepisu Siostry Anastazji to pyszne i puszyste ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jego przygotowanie jest proste, a prawdziwy smak i aromat masła sprawią, że będzie idealnym uzupełnieniem porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Ciasto na maślance z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  2. W misce rozbij jajka i dodaj cukier
  3. Dodaj olejek waniliowy, olej roślinny oraz mleko, dokładnie wymieszaj składniki
  4. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, oraz szczyptę soli
  5. Wysmaruj tortownicę o średnicy 20cm masłem lub olejem.
  6. Wlej do formy połowę ciasta, rozprowadź je równomiernie.
  7. Dodaj dżem – około 8 łyżeczek, rozprowadź go po cieście.
  8. Wlej resztę ciasta i równomiernie rozprowadź.
  9. Umieść tortownicę w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 30 minut.
  10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
  11. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
  12. Gotowe ciasto na maślance siostry Anastazji jest idealne do podania na desery lub jako słodka przekąska
Ciasto na maślance według przepisu Siostry Anastazji

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto na maślance według przepisu Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up