Miodownik - przepis na ciasto na dużą blachę z kaszą manną

Miodownik to tradycyjne, puszyste ciasto na dużą blachę, które świetnie nadaje się na rodzinną lub świąteczną okazję. Wyjątkowy smak i wilgotność ciasta zawdzięczamy dodatkowi kaszy manny oraz aromatycznemu miodowi. Idealne połaczenie składników sprawia, że to ciasto z pewnością zagości na naszym stole częściej niż raz.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podgrzej miód delikatnie na patelni, a następnie dodaj mleko.
  2. W misce wymieszaj razem mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.
  3. Dodaj do mąki mieszankę miodu z mlekiem, pokrojone masło, jajka i ekstrakt waniliowy
  4. Podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj na cienkie warstwy.
  5. Piecz pierwszą warstwę w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez 10 minut, kolejne warstwy piecz nieco krócej.
  6. Przygotuj krem: zmiksuj mascarpone z butterscotchem, pokrojonymi orzechami oraz rumem i pastą waniliową.
  7. Po wystudzeniu warstw ciasta, nałóż dżem śliwkowy, krem mascarpone, ponownie dżem i warstwę z orzechami.
  8. Górną warstwę ciasta udekoruj masą kremową.
  9. Schłodź ciasto w lodówce przez 2 dni.
  10. Przed podaniem, odczekaj co najmniej godzinę po wyjęciu ciasta z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Miodownik - przepis na ciasto na dużą blachę z kaszą manną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Miodownik - przepis na ciasto na dużą blachę z kaszą manną, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up