Miodownik - przepis na ciasto na dużą blachę z kaszą manną
Miodownik to tradycyjne, puszyste ciasto na dużą blachę, które świetnie nadaje się na rodzinną lub świąteczną okazję. Wyjątkowy smak i wilgotność ciasta zawdzięczamy dodatkowi kaszy manny oraz aromatycznemu miodowi. Idealne połaczenie składników sprawia, że to ciasto z pewnością zagości na naszym stole częściej niż raz.
Składniki
Przygotowanie
- Podgrzej miód delikatnie na patelni, a następnie dodaj mleko.
- W misce wymieszaj razem mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.
- Dodaj do mąki mieszankę miodu z mlekiem, pokrojone masło, jajka i ekstrakt waniliowy
- Podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj na cienkie warstwy.
- Piecz pierwszą warstwę w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni Celsjusza przez 10 minut, kolejne warstwy piecz nieco krócej.
- Przygotuj krem: zmiksuj mascarpone z butterscotchem, pokrojonymi orzechami oraz rumem i pastą waniliową.
- Po wystudzeniu warstw ciasta, nałóż dżem śliwkowy, krem mascarpone, ponownie dżem i warstwę z orzechami.
- Górną warstwę ciasta udekoruj masą kremową.
- Schłodź ciasto w lodówce przez 2 dni.
- Przed podaniem, odczekaj co najmniej godzinę po wyjęciu ciasta z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Miodownik - przepis na ciasto na dużą blachę z kaszą manną, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również