Ciasto Maxi King z mascarpone

Ciasto Maxi King z mascarpone to pyszny i kremowy deser, który zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Złożone z kruchego ciasta, warstwy kremowego mascarpone oraz polewy czekoladowej, to połączenie smaków idealne dla każdego łasucha. Przepis na to ciasto jest prosty w wykonaniu, ale efekt końcowy z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij śmietankę 30% lub 36% oraz serek mascarpone z cukrem pudrem na sztywny krem.
  2. Wyłóż blaszkę o wymiarach 20x30 cm papierem do pieczenia.
  3. Na dnie blaszki ułóż kakaowe herbatniki, a następnie rozsmaruj połowę przygotowanej masy śmietanowej na herbatnikach.
  4. Następnie ułóż herbatniki maślane na warstwie kremu.
  5. Na herbatniki wyłóż kajmak i rozsmaruj go.
  6. Pokryj kajmak pozostałą częścią masy śmietanowej, a między śmietanką a kajmakiem dodaj ewentualnie dodatkową warstwę herbatników.
  7. Dodaj ostatnią warstwę jasnych herbatników na wierzch.
  8. Schłódź ciasto w lodówce w międzyczasie przygotowując polewę.
  9. Na polewę rozpuść mleczną i deserową czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj przestudzone orzeszki ziemne.
  10. Rozsmaruj polewę równomiernie na schłodzonym cieście.
  11. Posyp ciasto pozostałymi posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  12. Schłódź ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.
Ciasto Maxi King z mascarpone

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto Maxi King z mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up