Ciasto mascarpone z biszkoptami podłużnymi

Ciasto mascarpone z biszkoptami podłużnymi to pyszny i łatwy do przygotowania deser, który zachwyci wszystkich smakoszy. Warstwy delikatnego kremu mascarpone przeplatane są chrupiącymi biszkoptami nasączonymi kawą. Całość dekorowana jest kakao w proszku lub startą czekoladą, tworząc przepiękny i apetyczny wizualnie efekt. To idealna propozycja na rodzinne spotkania i specjalne okazje. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubijanie kremu:
  2. Do misy wsypać 2 łyżki cukru pudru.
  3. Dodać 500 g sera mascarpone.
  4. Dodać 400 ml śmietanki 30% lub 36% i ubijać razem na gęstą masę.
  5. Na koniec ubijania dodać 2 usztywniacze do śmietany lub żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, i krótko miksować.
  6. Przygotowanie formy:
  7. Przygotować blaszkę 26x26 cm.
  8. 370 g).
  9. Układanie warstw:
  10. Na warstwę herbatników nałożyć połowę kremu śmietanowego.
  11. Następnie kolejną warstwę herbatników.
  12. Na to przełożyć puszkę masy kajmakowej i rozsmarować.
  13. Kolejna warstwa herbatników.
  14. Druga połowa kremu śmietanowego.
  15. Ponownie rozsmarować.
  16. Dodanie biszkoptów:
  17. Zamoczyć 100 g podłużnych biszkoptów w mleku.
  18. Ułożyć je na cieście.
  19. Dekoracja czekoladowa:
  20. Pokruszoną czekoladę (50 g) i łyżkę mleka podgrzać w garnuszku, aż czekolada stanie się płynna i jednolita.
  21. Przenieść do woreczka cukierniczego, zrobić niewielki otwór i ozdobić ciasto wzorem.
  22. Schłodzenie:
  23. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Ciasto mascarpone z biszkoptami podłużnymi

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto mascarpone z biszkoptami podłużnymi, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up