Ciasto mascarpone z biszkoptami podłużnymi
Ciasto mascarpone z biszkoptami podłużnymi to pyszny i łatwy do przygotowania deser, który zachwyci wszystkich smakoszy. Warstwy delikatnego kremu mascarpone przeplatane są chrupiącymi biszkoptami nasączonymi kawą. Całość dekorowana jest kakao w proszku lub startą czekoladą, tworząc przepiękny i apetyczny wizualnie efekt. To idealna propozycja na rodzinne spotkania i specjalne okazje. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Ubijanie kremu:
- Do misy wsypać 2 łyżki cukru pudru.
- Dodać 500 g sera mascarpone.
- Dodać 400 ml śmietanki 30% lub 36% i ubijać razem na gęstą masę.
- Na koniec ubijania dodać 2 usztywniacze do śmietany lub żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, i krótko miksować.
- Przygotowanie formy:
- Przygotować blaszkę 26x26 cm.
- 370 g).
- Układanie warstw:
- Na warstwę herbatników nałożyć połowę kremu śmietanowego.
- Następnie kolejną warstwę herbatników.
- Na to przełożyć puszkę masy kajmakowej i rozsmarować.
- Kolejna warstwa herbatników.
- Druga połowa kremu śmietanowego.
- Ponownie rozsmarować.
- Dodanie biszkoptów:
- Zamoczyć 100 g podłużnych biszkoptów w mleku.
- Ułożyć je na cieście.
- Dekoracja czekoladowa:
- Pokruszoną czekoladę (50 g) i łyżkę mleka podgrzać w garnuszku, aż czekolada stanie się płynna i jednolita.
- Przenieść do woreczka cukierniczego, zrobić niewielki otwór i ozdobić ciasto wzorem.
- Schłodzenie:
- Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto mascarpone z biszkoptami podłużnymi, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również