Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami

Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami to pyszna i puszysta kombinacja delikatnego ciasta drożdżowego z słodkimi kawałkami jabłek. Rozpływa się w ustach, a aromat jabłek idealnie komponuje się z delikatną kruchością ciasta. Doskonałe jako deser lub podwieczorek do kawy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podsmażenie jabłek: Jabłka podsmażyć na masłem i cukrem, dodać kisiel i dokładnie wymieszać
  2. Przygotowanie drożdży: Rozrobić drożdże w letnim mleku i odstawić na 5 minut.
  3. Wyrabianie ciasta: Masło posiekać z mąką, dodać sól, cukier, jajka, kwaśną śmietanę i rozrobione drożdże
  4. Lodówka: Ciasto schłodzić przez pół godziny w lodówce.
  5. Wywałkowanie ciasta: Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Nadzienie: Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.
  7. Składanie ciasta: Przykryć masą drugą część ciasta, wstępnie nacinając wierzch.
  8. Pieczenie: Ciasto piec przez około 45 minut w temp
  9. Dekoracja: Po upieczeniu, posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
  10. Ostudzenie: Pozostawić ciasto do całkowitego ostudzenia przed podaniem.
  11. Smacznego!
Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto krucho drożdżowe z jabłkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up