Ciasto francuskie z pesto i serem

Ciasto francuskie z pesto i serem to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, którą można podać jako przystawkę na imprezie lub zjeść jako szybki obiad. Delikatne ciasto francuskie przełamuje intensywność pesto, a ser dodaje bogatego smaku. Przepis ten sprawdzi się doskonale dla miłośników kuchni włoskiej i francuskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozmrozić kawałki mrożonych liści szpinaku na patelni z odrobiną masła klarowanego.
  2. Dodać pokrojone pomidorki suszone, ser pleśniowy, czosnek i wymieszać wszystkie składniki.
  3. Doprawić farsz solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie odstawić do ostudzenia.
  4. Rozwinąć ciasto francuskie i nakładać farsz ze szpinakiem na jedną połowę, a posmarować drugą połowę jajkiem i posypać startym serem żółtym.
  5. Złożyć ciasto na pół, delikatnie docisnąć, pokroić na kawałki i skręcić w spiralki.
  6. Układać przygotowane paluchy na blasze do pieczenia ciast.
  7. Posmarować paluchy jajkiem i posypać ziarenkami, np
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok
  9. Gotowe paluchy z ciasta francuskiego z pesto, szpinakiem i serem są gotowe do podania i spożycia
Ciasto francuskie z pesto i serem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto francuskie z pesto i serem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up