Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym
Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym to proste danie, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub przekąskę. Mięso mielone doprawione przyprawami i podsmażone połączone zostaje z serem żółtym, a całość zawinięta jest w chrupiące ciasto francuskie. Danie to zachwyca prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem, idealnie sprawdza się jako danie na ciepło lub na zimno.
Składniki
Przygotowanie
- Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy aż woda z pieczarek odparuje.
- Dodajemy mięso mielone (np
- Wsypujemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą posiekaną natką pietruszki.
- Odstawiamy farsz do przestygnięcia, a następnie dodajemy 1 żółtko i dokładnie mieszamy.
- Na płat ciasta francuskiego nakładamy przygotowany farsz, a boki ciasta nacinamy na paski.
- Posypujemy ciasto startym żółtym serem i składamy je warkoczem naprzemiennie biorąc paski z lewej i prawej strony.
- Brzegi ciasta zaplatajemy, smarujemy pozostałym białkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Pieczemy przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Gotowe ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym jest gotowe do podania
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również