Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym

Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym to proste danie, które świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub przekąskę. Mięso mielone doprawione przyprawami i podsmażone połączone zostaje z serem żółtym, a całość zawinięta jest w chrupiące ciasto francuskie. Danie to zachwyca prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem, idealnie sprawdza się jako danie na ciepło lub na zimno.

Składniki

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy aż woda z pieczarek odparuje.
  2. Dodajemy mięso mielone (np
  3. Wsypujemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżą posiekaną natką pietruszki.
  4. Odstawiamy farsz do przestygnięcia, a następnie dodajemy 1 żółtko i dokładnie mieszamy.
  5. Na płat ciasta francuskiego nakładamy przygotowany farsz, a boki ciasta nacinamy na paski.
  6. Posypujemy ciasto startym żółtym serem i składamy je warkoczem naprzemiennie biorąc paski z lewej i prawej strony.
  7. Brzegi ciasta zaplatajemy, smarujemy pozostałym białkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  8. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.
  9. Gotowe ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym jest gotowe do podania
Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto francuskie z mięsem mielonym i serem żółtym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up