Ciasto francuskie z bitą śmietaną
Ciasto francuskie z bitą śmietaną to delikatna i puszysta wypiekańcja, która zachwyci każde podniebienie. Kruche i chrupiące ciasto francuskie idealnie komponuje się z lekką i słodką bitą śmietaną, tworząc doskonałą kombinację smaków i tekstur. To szybki i prosty przepis, który pozwoli Ci szybko przygotować deser, który z pewnością rozkocha w sobie wszystkich gości. Idealna propozycja na niedzielne popołudnie lub spotkanie ze znajomymi.
Składniki
Przygotowanie
- Na blat lekko obsypany mąką wykładamy pierwsze opakowanie ciasta francuskiego, rozwijamy je i zdejmujemy papier.
- Delikatnie wałkujemy ciasto francuskie, a następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
- Nakładamy drugą warstwę ciasta francuskiego, lekko dociskamy, wyrównujemy, rozwałkowujemy i pozostawiamy na około 10 minut, aby się skleiły.
- Przygotowujemy przyrząd do wycinania pączków, np
- Podgrzewamy olej do 170°C w garnku z szerokim dnem i smażymy pączki z obu stron po około 2 minuty, aż się zarumienią.
- Po usmażeniu pączki wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową i odsączamy na ręcznikach papierowych.
- Przygotowujemy bitą śmietanę: ubijamy 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% z około 100 g cukru pudru na sztywno.
- Napełniamy worka cukierniczego z bitą śmietaną i nadziewamy nią pączki.
- Przed podaniem posypujemy pączki cukrem pudrem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto francuskie z bitą śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również