Ciasto francuskie z bitą śmietaną

Ciasto francuskie z bitą śmietaną to delikatna i puszysta wypiekańcja, która zachwyci każde podniebienie. Kruche i chrupiące ciasto francuskie idealnie komponuje się z lekką i słodką bitą śmietaną, tworząc doskonałą kombinację smaków i tekstur. To szybki i prosty przepis, który pozwoli Ci szybko przygotować deser, który z pewnością rozkocha w sobie wszystkich gości. Idealna propozycja na niedzielne popołudnie lub spotkanie ze znajomymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na blat lekko obsypany mąką wykładamy pierwsze opakowanie ciasta francuskiego, rozwijamy je i zdejmujemy papier.
  2. Delikatnie wałkujemy ciasto francuskie, a następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
  3. Nakładamy drugą warstwę ciasta francuskiego, lekko dociskamy, wyrównujemy, rozwałkowujemy i pozostawiamy na około 10 minut, aby się skleiły.
  4. Przygotowujemy przyrząd do wycinania pączków, np
  5. Podgrzewamy olej do 170°C w garnku z szerokim dnem i smażymy pączki z obu stron po około 2 minuty, aż się zarumienią.
  6. Po usmażeniu pączki wyjmujemy z oleju łyżką cedzakową i odsączamy na ręcznikach papierowych.
  7. Przygotowujemy bitą śmietanę: ubijamy 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% z około 100 g cukru pudru na sztywno.
  8. Napełniamy worka cukierniczego z bitą śmietaną i nadziewamy nią pączki.
  9. Przed podaniem posypujemy pączki cukrem pudrem.
Ciasto francuskie z bitą śmietaną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto francuskie z bitą śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up