Ciasto bananowo-jabłkowe na oleju

Ciasto bananowo-jabłkowe na oleju to pyszna i wilgotna słodkość, idealna na popołudniową herbatę. Połączenie soczystych kawałków banana i jabłka w delikatnym cieście z dodatkiem aromatycznego oleju sprawia, że jest to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników owocowych deserów. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dojrzałe banany obrać, odkroić czarne końcówki i przekroić na pół.
  2. Jedną połowę banana pokroić na nieduże kawałki.
  3. W misce rozgnieść pokrojone banany widelcem, aż uzyskamy papkę.
  4. Przesiać mąkę (200g) do miski.
  5. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 90g cukru, 16g cukru wanilinowego, 2 jajka, 75g roztopionego masła, szczyptę soli, 1 łyżkę miodu do miski z przeciśniętymi bananami.
  6. Dobrze wymieszać składniki, aby uzyskać jednolite ciasto.
  7. Wyłożyć keksówkę (o wymiarach 26x12x7 cm) papierem do pieczenia.
  8. Wlać przygotowane ciasto do keksówki.
  9. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 60 minut.
  10. Po upieczeniu, pozwolić ciastu ostygnąć.
  11. Posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
  12. Można podawać i cieszyć się smakiem ciasta bananowo-jabłkowego na oleju
Ciasto bananowo-jabłkowe na oleju

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto bananowo-jabłkowe na oleju, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up