Chłopski garnek z kapustą: przepis

Chłopski garnek z kapustą to tradycyjne danie kuchni polskiej, które składa się z kapusty duszonej z boczkiem, kiełbasą, ziemniakami i przyprawami. To sycące i aromatyczne danie, idealne na chłodne dni. Proste w przygotowaniu, doskonale komponuje się z kawałkiem chleba i odrobiną kwaśnej śmietany. Smakowity garnek, który cieszy się dużą popularnością w polskich domach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: małą główkę młodej kapusty, około 6-7 młodych ziemniaków, dwie laski kiełbasy (np
  2. W dużym garnku lub na patelni podsmaż cebulę z pokrojoną kiełbasą
  3. Dodaj pokrojone papryki oraz cukinię i smaż razem przez kilka minut.
  4. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i podsmaż je przez chwilę kapusta zmniejszy swoją objętość.
  5. Dodaj pokrojone ziemniaki i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek granulowany.
  6. Gdy wszystkie składniki będą podsmażone, dodaj bulion.
  7. Dusz danie, sprawdzając miękkość ziemniaków gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie.
  8. W połowie gotowania dodaj przecier pomidorowy.
  9. Na koniec dodaj świeży koper lub pietruszkę.
  10. Chłopski garnek z młodą kapustą jest gotowy do podania! Smacznego!
Chłopski garnek z kapustą: przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Chłopski garnek z kapustą: przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up