Chleb z kaszy gryczanej białej

Chleb z kaszy gryczanej białej to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego chleba pszenno-żytniego. Kasza gryczana biała nadaje chlebowi charakterystyczny smak i lekkość. To doskonały wybór dla osób poszukujących nowych doznań smakowych przy jednoczesnym dbaniu o zdrową dietę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ważymy 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej przed namoczeniem.
  2. Wieczorem płuczemy kaszę i zalewamy wodą, dbając o to, aby była lekko pokryta wodą
  3. Rano sprawdzamy stan kaszy, dodajemy wodę, jeśli jest potrzeba, i mieszamy
  4. Po 24 godzinach sprawdzamy stan kaszy powinna być kleista i na powierzchni może pojawić się piana.
  5. Mieszamy kaszę, blendujemy ją, dodajemy 3 łyżeczki soli himalajskiej i mieszamy jeszcze raz.
  6. Przygotowujemy foremkę do pieczenia, wykładamy papierem.
  7. Przelewamy masę kaszy do foremki, wygładzamy wierzch.
  8. Przykrywamy foremkę ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.
  9. Po 12 godzinach wstawiamy chleb do zimnego piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  10. Pieczemy chleb przez około 50-55 minut, aż wytworzy się skórka i będzie popękany.
  11. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki, usuwamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
  12. Po wystudzeniu chleb jest gotowy do podania
  13. Smacznego!
Chleb z kaszy gryczanej białej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Chleb z kaszy gryczanej białej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up