Calzone z kurczakiem i pieczarkami

Calzone z kurczakiem i pieczarkami to pyszne włoskie danie w formie zapieczonej pizzy, w której farsz składa się z kurczaka, pieczarek, sera mozzarella i aromatycznych przypraw. Calzone podawane z sosem pomidorowym lub śmietanowym sosem czosnkowym stanowi idealny wybór na obiad lub kolację dla miłośników włoskich smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej olej na patelni.
  2. Podsmaż pokrojone w kostkę filety z kurczaka, doprawiając ulubionymi przyprawami.
  3. Dodaj łyżkę mąki i smaż, aż kurczak się zarumieni.
  4. Zdejmij kurczaka z ognia.
  5. Na tej samej patelni podsmaż cebulkę, a gdy zacznie się rumienić dodaj pokrojone pieczarki.
  6. Smaż, aż pieczarki odparują wodę.
  7. Dopraw pieczarki solą, pieprzem oraz dodaj suszone pomidory.
  8. Wlej śmietankę i wróć z kurczakiem na patelnię.
  9. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  10. Ugotuj makaron.
  11. Połącz sos kurczakowy z makaronem, dokładnie wymieszaj.
  12. Gotowe! Smacznego!
Calzone z kurczakiem i pieczarkami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Calzone z kurczakiem i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up