Cale pomidory w zalewie octowej z czosnkiem

Cale pomidory w zalewie octowej z czosnkiem to prosty i smaczny przepis na przetwory, który zachwyca intensywnym smakiem. Pomidory marynowane w zalewie octowej z dodatkiem czosnku idealnie nadają się jako dodatek do dań mięsnych, kanapek czy sałatek. Są również świetną propozycją na prezenty własnej roboty.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: pomidory, czosnek, koper, pietruszkę, cebulę, czarny pieprz, sól, cukier, olej, ocet.
  2. Pokrój pomidory na 4 części.
  3. Przygotuj słoiki umyj je i wysterylizuj
  4. Umieść 1 ząbek czosnku na dnie każdego słoika, a następnie dodaj ziarna czarnego pieprzu i zielone listki.
  5. Nałóż warstwę pomidorów, a następnie warstwę cebuli
  6. Powtórz budowanie warstw aż do zapełnienia słoików.
  7. Zagotuj wodę i wlej wrzącą wodę do słoików, a następnie zakręć je pokrywkami
  8. Po 15 minutach odcedź płyn do garnka, a marynatę zagotuj.
  9. Do słoików (1,5 litra) dodaj: 2 łyżeczki soli, 2,5 łyżki cukru, 1 łyżkę oleju
  10. Wlej 25 ml octu 9% do każdego słoika, a następnie zalej pomidory gorącą marynatą.
  11. Mocno zakręć słoiki, odwróć je do góry nogami, aby sprawdzić szczelność
  12. Przykryj słoiki ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  13. Po ostygnięciu przechowuj słoiki w temperaturze pokojowej przez rok.
Cale pomidory w zalewie octowej z czosnkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Cale pomidory w zalewie octowej z czosnkiem, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up