Buraczki z papryką siostry Anastazji
Buraczki z papryką siostry Anastazji to proste i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnorodnych potraw. Kombinacja słodkich buraków i aromatycznej papryki tworzy interesujące połączenie smakowe. Przepis ten jest łatwy do przygotowania i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni domowej oraz wegetariańskiej.
Składniki
Przygotowanie
- Wypłucz i ugotuj 3 kilogramy buraków do miękkości
- Odcedź i wystudź buraki, a następnie obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pokrój 1,2 kilograma papryki w cienkie paseczki, usuwając nasiona.
- Pokrój 0,5 kilograma cebuli w drobną kostkę.
- W dużej misce wymieszaj starte buraki, pokrojoną paprykę, cebulę, cukier (3/4 szklanki), ocet jabłkowy 6% (3/4 szklanki), olej (3/4 szklanki), sól (2-3 łyżeczki) i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż przygotowane warzywa do słoików (o pojemności 330 ml).
- Zakręć słoiki i wstaw do garnka na bawełnianą ściereczkę
- Zalej słoiki zimną wodą do 3/4 ich wysokości, przykryj pokrywką i pasteryzuj na małym ogniu przez 15 minut od zagotowania wody.
- Wyjmij słoiki z garnka, odwróć do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Gotowe!
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Buraczki z papryką siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również