Bułeczki z jabłkiem i cynamonem

Bułeczki z jabłkiem i cynamonem to pyszny i aromatyczny wypiek, który idealnie nadaje się na śniadanie lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Połączenie świeżych kawałków jabłka z aromatycznym cynamonem sprawia, że bułeczki są niezwykle soczyste i smaczne. Doskonale nadają się również na słodki poczęstunek dla gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wbij jajko do miski, dodaj około jedną łyżkę cukru, wlej szklankę ciepłego mleka i przesiej szklankę mąki
  2. Dodaj pokruszone drożdże, dokładnie wymieszaj z ciastem i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  3. Po rozpuszczeniu drożdży dodaj pozostałe składniki: cukier, aromat waniliowy, sól, roztopione masło i przesiej pozostałą mąkę
  4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
  5. W międzyczasie przygotuj jabłka obierz, umyj i pokrój na małe kawałki.
  6. Rozwałkuj ciasto na stolnicy, podziel je na 3 części, a potem jedną z tych części podziel na 6 równych części
  7. Na każdym kawałku ciasta ułóż pokrojone jabłka i ewentualnie masło orzechowe, a następnie zwijaj tak, aby powstały bułeczki.
  8. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruj rozmąconym jajkiem.
  9. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz bułeczki przez około 20-30 minut.
  10. Po upieczeniu, można posypać bułeczki cukrem pudrem lub polać lukrem.
  11. Gotowe! Smacznego!
Bułeczki z jabłkiem i cynamonem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Bułeczki z jabłkiem i cynamonem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up