Bitki z kurczaka w sosie pieczarkowym

Bitki z kurczaka w sosie pieczarkowym to danie, które zachwyci wszystkich miłośników klasycznych smaków. Soczyste i delikatne plastry kurczaka podane w aromatycznym sosie z pieczarek, cebuli i śmietany to połączenie, które zawsze się sprawdza. Danie doskonale komponuje się z ryżem lub ziemniakami oraz ulubionym dodatkiem warzywnym. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smaczny i sycący - idealny wybór na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj filety z kurczaka:
  2. butterfly cut.
  3. Umieść każdy kawałek mięsa w woreczku foliowym i delikatnie spłucz go młotkiem kuchennym 25-30 razy, rozpłaszczając i zmiękczając mięso.
  4. Posól i popieprz każdy filet obficie, pozostaw na kilka minut.
  5. Przygotuj grzyby:
  6. Oczyść i pokrój obrane grzyby w plastry.
  7. Posiekaj szalotkę i ząbki czosnku.
  8. Przygotuj sos:
  9. Odstaw zamrożone masło do sosu.
  10. W rondlu, na dużej patelni, podsmaż mięso na oliwie z oliwek, a następnie usmaż grzyby na mocnym ogniu aż zbrązowieją.
  11. Dodaj szalotkę, czosnek i masło, podsmaż przez chwilę.
  12. Dolej białe wino i sok z połowy cytryny, gotuj, aż alkohol wyparuje.
  13. Stopniowo dodawaj zamrożone masło, mieszając energicznie, aby uzyskać gładki sos.
  14. Dodaj starty parmigiano-reggiano, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  15. Podgrzewanie mięsa i dokładanie sosu:
  16. Przyłóż mięso do sosu, aby się podgrzało i nasączyło smakiem.
  17. Przygotuj ziemniaki:
  18. Krojone ziemniaki na kawałki, dodaj wodę i zapiecz w piekarniku aż się zmiękną.
  19. Dodaj oliwę, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz, wymieszaj i zapiecz do zarumienienia.
  20. Podanie:
  21. Posyp danie dodatkowym serem parmigiano-reggiano, skórką z cytryny i świeżym koperkiem.
  22. Podawaj z ziemniakami.
Bitki z kurczaka w sosie pieczarkowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Bitki z kurczaka w sosie pieczarkowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up