Biszkopt z 4 jaj siostry Anastazji

Biszkopt z 4 jaj siostry Anastazji to prosty i sprawdzony przepis na delikatne i puszyste ciasto, którego autorką jest popularna blogerka kulinarna - siostra Anastazja. Biszkopt jest idealny do przygotowania różnego rodzaju tortów i ciast, a jego cechą charakterystyczną jest puszysta konsystencja i wyrazisty smak. Idealny wybór dla miłośników tradycyjnych, domowych wypieków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: jajka, cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól.
  2. Rozgrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza, z opcją górnego i dolnego grzania.
  3. Przygotuj formę jeśli korzystasz z rantu cukierniczego, nie smaruj go tłuszczem ani nie obsypuj bułką tartą.
  4. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch oddzielnych misach.
  5. Ubij białka z dwiema szczyptami soli na średnich obrotach miksera przez minutę, a następnie zwiększ obroty i ubijaj do momentu, aż piana stanie się sztywna.
  6. Dodawaj cukier partiami, wsypując go na środek piany, ubijając jednocześnie.
  7. Dodaj żółtka pojedynczo, nadal ubijając ciągle mikserem.
  8. Przesiej mąki pszenną i ziemniaczaną do miski z białkami i delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki miksera.
  9. Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
  10. Piecz biszkopt w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut (czas może się różnić), aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  11. Po wyjęciu z piekarnika odwróć biszkopt do góry nogami na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  12. Odkrój boki biszkoptu przy użyciu długiego noża.
  13. Przechowuj biszkopt w lodówce przez minimum dobę przed krojeniem i dekorowaniem.
  14. Biszkopt można również zamrozić zabezpiecz go folią spożywczą i przechowuj w lodówce lub zamrażalniku.
  15. Po rozmrożeniu w lodówce przez kilka godzin biszkopt będzie gotowy do dalszej obróbki.
  16. Biszkopt można również podawać samodzielnie, posypany cukrem pudrem lub polany syropem
Biszkopt z 4 jaj siostry Anastazji

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Biszkopt z 4 jaj siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up