Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami

Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami to pyszna i delikatna kombinacja smaków, która zaskoczy Twoich gości. Aromatyczny biszkopt z dodatkiem maku doskonale komponuje się z kremowym nadzieniem i świeżymi kawałkami brzoskwiń. To idealny deser na letnie popołudnie lub specjalną okazję. Spróbuj tego przepisu i zachwyć bliskich wyjątkowym smakiem!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubijamy 6 białek, dodając partiami 150 g cukru, aż cały cukier będzie dodany.
  2. Dodajemy 6 żółtek, również partiami, delikatnie mieszając składniki.
  3. Dodajemy 150 g mąki, 150 g maku mielonego i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką.
  4. Dodajemy 50 ml oleju rzepakowego, delikatnie mieszając.
  5. Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku (170 stopni) przez 20-30 minut.
  6. Przygotowujemy krem: miksujemy 600 ml śmietanki 30-36%, 250 ml mascarpone, 2 łyżki cukru pudru.
  7. Rozpuszczamy 4 łyżeczki żelatyny w 50 ml zimnej wody, podgrzewamy aż do uzyskania płynnej konsystencji i odstawiamy do przestudzenia.
  8. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy kremowej, mieszamy.
  9. Dodajemy puszkę odsączonych brzoskwiń pokrojonych w kostkę do większej części kremu, mieszamy.
  10. Nasiąkamy dolny blat biszkoptu syropem z brzoskwiń.
  11. Wykładamy krem z brzoskwiniami na pierwszy blat, przykrywamy drugim blatem, nasiąkamy.
  12. Nakładamy resztę kremu na wierzch ciasta.
  13. Przygotowujemy dowolną posypkę (np
  14. Schładzamy ciasto w lodówce przez całą noc przed podaniem.
Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up