Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami
Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami to pyszna i delikatna kombinacja smaków, która zaskoczy Twoich gości. Aromatyczny biszkopt z dodatkiem maku doskonale komponuje się z kremowym nadzieniem i świeżymi kawałkami brzoskwiń. To idealny deser na letnie popołudnie lub specjalną okazję. Spróbuj tego przepisu i zachwyć bliskich wyjątkowym smakiem!
Składniki
Przygotowanie
- Ubijamy 6 białek, dodając partiami 150 g cukru, aż cały cukier będzie dodany.
- Dodajemy 6 żółtek, również partiami, delikatnie mieszając składniki.
- Dodajemy 150 g mąki, 150 g maku mielonego i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką.
- Dodajemy 50 ml oleju rzepakowego, delikatnie mieszając.
- Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku (170 stopni) przez 20-30 minut.
- Przygotowujemy krem: miksujemy 600 ml śmietanki 30-36%, 250 ml mascarpone, 2 łyżki cukru pudru.
- Rozpuszczamy 4 łyżeczki żelatyny w 50 ml zimnej wody, podgrzewamy aż do uzyskania płynnej konsystencji i odstawiamy do przestudzenia.
- Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy kremowej, mieszamy.
- Dodajemy puszkę odsączonych brzoskwiń pokrojonych w kostkę do większej części kremu, mieszamy.
- Nasiąkamy dolny blat biszkoptu syropem z brzoskwiń.
- Wykładamy krem z brzoskwiniami na pierwszy blat, przykrywamy drugim blatem, nasiąkamy.
- Nakładamy resztę kremu na wierzch ciasta.
- Przygotowujemy dowolną posypkę (np
- Schładzamy ciasto w lodówce przez całą noc przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również