Biała kapusta z mięsem mielonym

Biała kapusta z mięsem mielonym to tradycyjne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. To proste i smaczne połączenie składników, które podane z ziemniakami lub kaszą sprawi, że cała rodzina będzie zadowolona.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podsmażenie mięsa: Smażymy zmielone mięso na patelni z odrobiną oleju do momentu zmiany koloru na jaśniejszy.
  2. Dodanie warzyw: Dodajemy pokrojoną cebulę i zetrzoną marchewkę do mięsa i dusimy pod przykryciem przez 5-6 minut.
  3. Dodanie kapusty: Pokrojoną kapustę dodajemy do patelni i dusimy razem z mieszanką mięsa i warzyw.
  4. Dodanie przypraw: Wcieramy 2 ząbki czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy jak czerwona słodka papryka, sól, czarny pieprz i majeranek, mieszamy i dusimy chwilę.
  5. Zagotowanie: Zalewamy wszystko bulionem i dusimy potrawę przez około 15 minut.
  6. Gotowanie do konsystencji: Stopniowo dodajemy wodę lub bulion, jeśli potrawa będzie za gęsta, i dalej dusimy.
  7. Wykończenie: Na dwie minuty przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  8. Podanie: Podajemy potrawę z ziemniakami lub chlebem.
Biała kapusta z mięsem mielonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Biała kapusta z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up