Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem
Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnymi smakami. Warstwy bakłażanów, pomidorów, mozzarelli i parmezanu tworzą harmonijną kompozycję, która po upieczeniu staje się soczysta i kremowa. To prosty, ale wyjątkowo smaczny przepis, który świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub przekąska na przyjęciach.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Bakłażany pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Posyp bakłażany solą, pieprzem, bazylią i skrop oliwą z oliwek.
- Umieść bakłażany na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
- W międzyczasie, pokrój pomidory w plastry, ser koziego w plasterki, a czosnek w drobną kostkę.
- Po 20 minutach wyjmij bakłażany z piekarnika
- Posyp wszystko solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem, bułką tartą oraz skrop oliwą z oliwek.
- Ponownie włóż do piekarnika i piecz przez dodatkowe 15 minut.
- Posyp danie startym parmezanem i posiekana cebulą.
- Podawaj i delektuj się smakiem zapiekanego bakłażana z pomidorami, mozzarellą i parmezanem
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również