Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem to aromatyczne danie, które zachwyca intensywnymi smakami. Warstwy bakłażanów, pomidorów, mozzarelli i parmezanu tworzą harmonijną kompozycję, która po upieczeniu staje się soczysta i kremowa. To prosty, ale wyjątkowo smaczny przepis, który świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub przekąska na przyjęciach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Bakłażany pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
  3. Posyp bakłażany solą, pieprzem, bazylią i skrop oliwą z oliwek.
  4. Umieść bakłażany na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
  5. W międzyczasie, pokrój pomidory w plastry, ser koziego w plasterki, a czosnek w drobną kostkę.
  6. Po 20 minutach wyjmij bakłażany z piekarnika
  7. Posyp wszystko solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem, bułką tartą oraz skrop oliwą z oliwek.
  8. Ponownie włóż do piekarnika i piecz przez dodatkowe 15 minut.
  9. Posyp danie startym parmezanem i posiekana cebulą.
  10. Podawaj i delektuj się smakiem zapiekanego bakłażana z pomidorami, mozzarellą i parmezanem
Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up