Babka z białek na oleju
Babka z białek na oleju to pyszne i puszyste ciasto, które świetnie się sprawdzi na deser lub podwieczorek. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwycający. Składniki to m.in. białka, cukier, mąka, olej i proszek do pieczenia. Całość jest lekka i delikatna w smaku, idealna do podania z ulubioną herbatą lub kawą.
Składniki
Przygotowanie
- W misce umieścić 6 białek w temperaturze pokojowej i dodać szczyptę soli.
- Ubijać białka na sztywną pianę, dodając partiami cukier puder.
- Wsypać szklankę mąki pszennej tortowej partiami i miksować na wolniejszych obrotach.
- Wlać 100 g przestudzonego, roztopionego masła i delikatnie miksować.
- Podzielić ciasto na dwie równe części, do jednej dodać 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 2 łyżki ciemnego kakao.
- Mieszać obie masy za pomocą łyżki.
- Wyłożyć małą keksówkę papierem do pieczenia, na środku keksówki wykładać na zmianę jasną i ciemną masę za pomocą łyżki.
- Delikatnie wyrównać masę łyżką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez 45 minut.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Babka z białek na oleju, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również