Babka z białek na oleju

Babka z białek na oleju to pyszne i puszyste ciasto, które świetnie się sprawdzi na deser lub podwieczorek. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwycający. Składniki to m.in. białka, cukier, mąka, olej i proszek do pieczenia. Całość jest lekka i delikatna w smaku, idealna do podania z ulubioną herbatą lub kawą.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce umieścić 6 białek w temperaturze pokojowej i dodać szczyptę soli.
  2. Ubijać białka na sztywną pianę, dodając partiami cukier puder.
  3. Wsypać szklankę mąki pszennej tortowej partiami i miksować na wolniejszych obrotach.
  4. Wlać 100 g przestudzonego, roztopionego masła i delikatnie miksować.
  5. Podzielić ciasto na dwie równe części, do jednej dodać 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 2 łyżki ciemnego kakao.
  6. Mieszać obie masy za pomocą łyżki.
  7. Wyłożyć małą keksówkę papierem do pieczenia, na środku keksówki wykładać na zmianę jasną i ciemną masę za pomocą łyżki.
  8. Delikatnie wyrównać masę łyżką.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez 45 minut.
Babka z białek na oleju

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Babka z białek na oleju, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up