Babka włoska z kremem - przepis krok po kroku

Babka włoska z kremem to pyszne i efektowne ciasto, które zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Kolejne kroki przepisu są proste do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Bogato kremowa babka z pewnością stanie się hitem na każdej kawie, spotkaniu czy przyjęciu rodzinny.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę przez około 10 minut za pomocą miksera ręcznego lub planetarnego.
  2. Dodajemy po jednym jajku, ucierając dokładnie około 2 minut po każdym dodaniu
  3. Przesiejamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia razem, a następnie dodajemy do masy jajecznej z masłem
  4. Dodajemy 6 łyżek oleju i 1 łyżkę soku z cytryny, ponownie mieszając do połączenia składników
  5. Przelewamy gotowe ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką foremki.
  6. Wstawiamy babkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 stopni C z termoobiegiem) i pieczemy przez 40-50 minut na drugim poziomie od dołu.
  7. Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona
  8. Opcjonalnie możemy polukrować babkę białą czekoladą rozpuszczoną z olejem i posypać płatkami migdałów.
Babka włoska z kremem - przepis krok po kroku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Babka włoska z kremem - przepis krok po kroku, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up