Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej
Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej to pyszne i lekkie ciasto, idealne dla osób z nietolerancją glutenu. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, w przepisie używa się mąki ziemniaczanej, która dodaje ciastu delikatności i puszystości. Babka ta zachwyca aromatem wanilii i cytryny, a dodatek kawałków czekolady sprawia, że jest idealna na podwieczorek czy świąteczny deser. Szybka i prosta w przygotowaniu, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem domowego wypieku bez obaw o składniki glutenowe.
Składniki
Przygotowanie
- Dodaj do miski mąkę bezglutenową.
- Wbij jajka do osobnej miski i roztrzep je z wodą.
- Dodaj roztopione masło do jajek i wody.
- Zmieszaj składniki mąki z jajkami, wodą i masłem.
- Wyrabiaj ciasto na lekko oprószonym mąką powierzchni, około 25-30 razy.
- Umieść ciasto w lekko natłuszczonym naczyniu, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok
- Tworzenie nadzienia i formowanie babki:
- Przygotuj nadzienie z mieszanki cynamonu, cukru i masła roślinnego.
- Wyłóż wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je około 25 razy.
- Rozwałkuj ciasto w prostokąt.
- Rozsmaruj nadzienie cynamonowe na cieście.
- Zwiń ciasto w rulon, starając się, aby było dobrze spasowane, ale nie zbyt ściśle.
- Ułóż rulon w formę, odcinając ewentualne nierówne krawędzie.
- Pokrój babkę na plastry za pomocą noża z ząbkowanym ostrzem.
- Pieczenie i podawanie:
- Pokryj odrobiną glazury, pozostaw na 15-20 minut, ponownie posmaruj glazurą.
- Piecz babkę przez około 30 minut, potem przykryj luźno folią aluminiową i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.
- Odstaw babkę na około 10 minut przed wyjęciem z formy.
- Podawaj i delektuj się babką bezglutenową z mąki ziemniaczanej z ulubionym napojem, na przykład herbatą lub kawą.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Babka bezglutenowa z mąki ziemniaczanej, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również